Nieuwsartikel

Lucerna's Kunst en Cultuuravond!

05/03/2013 door Fatih Hasbal

Lucerna’s Kunst- en Cultuuravond –   2e editie!

Op zaterdag 2 maart ging de 2e editie van de Kunst- en Cultuuravond door, een wedstrijd georganiseerd door het Luceracollege voor al haar leerlingen. In de categorieën theater, storytelling, zang, fotografie en gedicht laten de leerlingen die de finale hebben gehaald een geweldige kant van zichzelf zien. Vorig jaar was de avond al een groot succes, en men leek zich dat te beseffen: een groot aantal meer leerlingen was aanwezig, waarbij vooral de vestiging Antwerpen goed vertegenwoordigd was. Dit is ook niet vreemd: niet alleen is de Kunst- en Cultuuravond eigenlijk, eerlijk gezegd, een ervaring die niemand verbonden aan het Lucernacollege zonder goede reden mag missen; maar ook stonden de leerlingen van Antwerpen zeer vaak op het podium!

De avond werd geopend door een welkomstwoord van dhr. Cetin, algemeen directeur van het Lucernacollege. Hij verwelkomde de aanwezige minister (Smet, van onder andere Onderwijs), schepenen, sympathisanten en natuurlijk leerlingen, leerkrachten en hun familie en vrienden. Hij noemde de nieuwe ontwikkelingen van Lucerna: het succes van de iPad-klassen, de bouw van een nieuw gebouw in Houthalen en de verbouwing van Brussel en de hoop op nieuwe gebouwen in Melle en Antwerpen. Ook sprak hij over de betekenis van kunst en cultuur, hoe dat saamhorigheid en dialoog kan brengen.

Ook mnr. Smet sprak kort een paar woorden. Hij wees erop dat hoe belangrijk het is voor iedereen om je afkomst te bewaren, deze nooit te vergeten. Tegelijkertijd is het goed dat mensen met een andere afkomst zich ook bezig houden met de cultuur van het land van woonst, zoals de leerlingen op deze avond dus doen door het thema van Vlaamse kunst en cultuur. Dhr. Smet zei dat door te kijken naar de Vlaamse cultuur, mensen met een andere afkomst deze zodoende kunnen verrijken. Een mooie en zeker ware uitspraak!

Het Antwerps orkest had de eer van het eerste optreden: Gamze, Esra, Erva, Ensar, Sinem, Rabiya, Betul Nur, Ahmet en Ensar deden een geweldige uitvoering van Jessie J’s Money. Het Antwerps toneel dat volgde, door Yusuf, Ebru, Busra, Merjem, Irem, Muhammed en Soulaimane was minstens even indrukwekkend. Antigone van Sophocles werd door het volledige publiek ademloos bekeken: koning Creon veroordeelde Antigone tot opsluiting in een grot en door de opvoering van deze leerlingen, was het niet te geloven dat dit stuk al meer dan 2.000 jaar oud is. Dramatisch, vol gevoel, overtuigend: slechts enkele lovende woorden voor deze opvoering!

Leyla Cona was vervolgens aan de beurt met de 1e storytelling; een zelfgeschreven dialoog (maar eigenlijk monoloog) over het kwijtraken van haar geliefde kat. In de gedichtenwedstrijd waren er 4 deelnemers met elk een zelfgeschreven, indrukwekkend gedicht. Op de 4e plaats eindigden Hicham en Sara, van Brussel, met “Oorlogskind”. De 3e plaats ging naar Sinem en Beyza, van Antwerpen, met hun ontroerende “De Vriendschap”. Ook uit Melle waren er twee lieve meisjes die over hun vriendschap dichtten, namelijk Gamze en Selin. De winnaar van de gedichtencategorie was echter Abdel Jalil, uit Genk, die vol liefde een gedicht voorbracht over “Moederliefde”, zijn moeder moet ongetwijfeld wenend in het publiek hebben gezeten.

Brusselse 1e-jaars voerden daarna een toneelstukje op, geïnspireerd door Marc de Bels “De Kriegeltjes”. Toen het Ahmet Kosars beurt was om Lopen op het water op te voeren van Marco Borsato, was het even alsof we echt bij een concert van een wereldster waren: vele gsm’s in de zaal werden als aanstekers ter sfeer heen en weer gezwaaid en vele gilletjes werden vanwege de mooie stem van Ahmet geuit! Hij was overduidelijk zeer populair, niet alleen in zijn eigen vestiging Antwerpen, en is dan ook de terechte winnaar geworden van de categorie zang. De andere 3 kandidaten waren echter ook absoluut geweldig: Kubra Avci, uit Antwerpen eveneens, zong Afscheid nemen bestaat niet van Marco Borsato met een geweldig mooie stem, zij behaalde de vierde plaats. Op de derde plek geraakte de Gentenaar Halil (bekend van vorig jaar al) met Ik neem je mee, op een echt professionele wijze opgevoerd met eigen achtergrondzangeressen en live muziek met drums en gitaren. De tweede plaats was tot slot voor twee meisjes uit Genk met prachtige zachte stemmen: Hilal en Ilknur zongen Een nieuw begin, bekend van de Disney-film Aladdin.

Dan volgde de laatste prijsuitreiking, namelijk voor de categorie Fotografie. Ook hier was Antwerpen weer fantastisch vertegenwoordigd: hoewel de eerste plek bestemd was voor Reyhan Turkhgaldi en haar foto Eeuwigheid, waren de andere 3 plekken voor Antwerpen: Tahir Kocak met Welverdiende rust behaalde de 2e plaats, gevolgd door Lejs Dikic met Schaduw van de geschiedenis en tot slot Beyza Yilmaz met haar Plaats van een sprookje. Alle foto’s die al in de grote hal te bewonderen waren geweest, waren eigenlijk bewonderingswaardig door het onverwachte artistieke oog dat de leerlingen lieten zien, en ook nog eens een fotografisch talent dat je verwacht van echte experts. Een dikke proficiat!

De avond werd afgesloten met NOG meer Antwerpen. In het diepste geheim hebben enkele leerkrachten een eveneens een toneelstukje voorbereid, getiteld Born te be alive, waar men op een Voice van Vlaanderen-achtige manier dode artiesten tot leven wekte (een meesterwerk geschreven door mevr. Verhaegen en mevr. Van Delft). Voorbij kwamen Elvis (mevr. Heyrman), Kurt Cobain (mnr. Smulders, al met dezelfde prachtige blonde lokken), Amy Winehouse (mevr. Pypops), Aretha Franklin (hoewel nog niet overleden, maar mevr. Storms was te geniaal als deze dame), John Lennon (mevr. Verhaegen), Whitney Houston (mevr. Vekemans, met prachtige stem), Martin Luther King (mevr. Al Marchohi), Louis Neefs (mevr. Pypops), Janis Joplin (mevr. Heyrman) en Freddie Mercury (van Queen, mevr. Luyckx). Mnr. Savran deed eveneens schitterende voetbaltrucjes op het podium (een moment waar hij waarschijnlijk al eeuwen op gewacht heeft, want hij deed het met verve en talent!), en zoals Ahmet Kosar, bleek ook mnr. Savran een groot fanpubliek te hebben! Zijn Gangnam-style was bovendien misschien nog wel beter dan PSY zelf! Ook mnr. Van Goethem was een fantastisch Hollywood-achtig presentator in dit leerkrachtentoneel. Wie had ooit gedacht dat onze leerkrachten zoveel acteertalent EN zangtalent hadden? R E S P E C T!

Tot slot moet er een groot compliment gegeven worden aan de Antwerpse presentatoren, die het vorig jaar al geweldig deden, en dit jaar eveneens: Fatima Benabdessamad en Christof De Vaal! Wie er dit jaar niet bij kon zijn, raad ik ten zeerste aan er zeker voor de zorgen volgend jaar bij de Lucerna’s Kunst- en Cultuuravond bij te zijn, want het is een paar uur genieten van al het talent van onze geweldige leerlingen. Dit missen is een gemis in je leven!

Ga terug

Reacties